Tıbbi masaj uygulamaları, geleneksel masaj uygulamalarından farklı olarak hekimlerin kullandığı bit tedavi yönteminin parçasıdır. Hasta ve yorgun olan bir organın rehabilitasyonu için uygulanan masaj uygulamalarına denir. Bu tür masaj uygulamaları genellikle sistemli ve belirli mekanik enerjilerle; anatomik, fonksiyonel ve fiziki etkiler yaratmak için geliştirilen yöntemlerden oluşur. Yapılan masaj uygulamaları fizyolojik, fizyopatolojik, anatomik ve terapötik kurallara bağlı kalınarak yapılmaktadır.
Tıbbi masaj uygulamaları sayesinde bireylerin (masaj uygulamalarının sakıncalı olduğu durumlar hariç), yaşam kaliteleri arttırılabilir. Tibbi masaj uygulaması, sorunun temel nedeni ile etkili bir şekilde ilgilenerek gelecekte oluşabilecek kronik ağrıların önüne geçebilmek için oldukça etkilidir. Yapılan araştırmalara göre, kronik koşullarda oluşan ağrıların yüzde sekseninin yumuşak doku yaralanmalarıyla ilişkili olduğu görülmektedir. Kişilerin daha az ağrılı ve daha kaliteli bir yaşam sürmesine yardımcı olan tıbbi masaj uygulaması, bazı durumlarda ise ağrının temel nedenini tamamen ortadan kaldırabilmektedir.
Tıbbi Masaj uygulamalarının Faydaları
- Yumuşak dokularda kan akışının ve oksijenlenmenin arttırılmasını ayrıca gergin adalelerin gevşemesini .
- Asab sıkışması ve kompresyonun giderilmesini sağlamak.
- Miyofasyal tetik noktalarını devre dışı bırakmak.
- Ağrı ve iltihabı azaltmak.
- Dolaşımın iyileştirilmesini ve stresin hafifletilmesini sağlamak.
- Sindirime yardımcı olmak.
- Esnekliği ve hareket aralığını geliştirmek.
- Sinir sistemini yatıştırmak.
- Koordinasyon ve duruşun iyileştirilmesini sağlamak.
- Gelecekteki kronik ağrı durumlarının önlenmesine yardımcı olması v.b gibi pek çok faydaların yanı sıra gündelik yaşantımızı daha kaliteli bir şekilde idame etmemizi sağlamaktadır.